Porodica

50 savjeta za sretan život u bračnoj zajednici

115pregledi
Priredio: Sadik Turković

Bračna zajednica je oaza u kojoj svoj duševni mir i sreću nalaze i muškarac i žena, stoga je neophodno uložiti maksimum napora kako bi se ova bračna oaza zaštitila i sačuvala, a u tome će supružnicima pomoći i savjeti nekih psihologa i ljudi koji su se okušali u bračnim vodama… Kaže Allah: ”S njima lijepo živite!…

A ako prema njima odvratnost osjetite, moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao!” (En-Nisa’, 19.)

1-    Odsutnost od žene na kratko vrijeme jača bračnu vezu, dok dugo odsustvo narušava tu vezu.
2-     Muškarac mora da upozna narav svoje supruge, kako bi je ispravno razumio i prema njoj se odnosio na ispravan način.
3-    Ne dozvoliti da svađa i razilaženje među supružnicima potraju do sljedećeg dana.
4-    Ne spominjati iskustva iz prijašnjih brakova, koja se odnose na prethodnu ženu ili muža.
5-    Prođi se mašte o idealnom braku, nego živi na svoj način i ne očekuj u braku nadnaravna čuda.
6-    Koristi svaku priliku da svojoj supruzi kažeš da je voliš.
7-    Uvijek budi nasmijan i vedrog lica, i bori se da te ne savladaju problemi i tuga.
8-    Čuvaj se toga da stalno komentarom popratiš ženine postupke, bili mali ili veliki.
9-    Uvijek raspravljajte o što manjem broju problema i ne dozvolite da se oni uvećaju, pokušaj riješiti problem prije nego ti se izmakne kontroli.
10-     Prema ljubomori, sumnjama i spletkama neprijatelja odnosi se mudro i pametno, bez ikakvih predrasuda ili optužbi.
11-     Usadi sigurnost u svoj život i život svoga saputnika, budi siguran u njega i dokaži mu da si njime zadovoljan.
12-     Nije dovoljno da se oženiš odgovarajućom osobom pa da ti brak bude sretan, i ti moraš biti odgovarajuća osoba.
13-     Čistoća je pola imana i ona je dokaz ljubavi.
14-     Odrekni se nekih stvari koje su sastavni dio tvoje ličnosti, kako bi kroz život lijepo uživao u  osobina koje voliš kod svoga saputnika.
15-    Vodi brigu o životu voljene osobe kao što vodiš o sebi i želi joj ono što želiš sebi.
16-     Obostrano davanje i uzimanje poklona… nemoj biti osoba koja mnogo traži a malo daje ili sve uzima a ništa ne poklanja.
17-     Muškarac želi da njegova žena bude posebna supruga, koja se lijepo ponaša u svakoj prilici, koja mu iskazuje ljubav, pazi ga i tješi, dok žena želi da njen muž bude jaka ličnost na koju će se oslanjati, koji je u stanju ispuniti njene potrebe i da je sigurna da je ona posljednja žena u njegovom životu.
18-     U životu ne optužuj voljenu osobu za svaki problem koji se dogodi.
19-     Živi svoj dan i ne razmišljaj o sutrašnjim problemima koji se još nisu desili, i živi shodno svojim mogućnostima.
20-     Na tebi je, o čovječe, da dobro shvatiš vrijednost bračne zajednice, a ona je čvrsto obećanje, tako hiljadu puta razmisli prije negoli doneseš neku odluku, nakon koje čovjeku kajanje neće biti od koristi.
21-    U braku se ne oslanjaj samo na ljubav, koja je važan i neophodan faktor za očuvanje bračne zajednice.
22-     U životu budi uzor voljenoj osobi, pusti neka tvoji postupci govore o tvojoj ličnosti.
23-    Nikako ne dozvoli rodbini i komšijama da se miješaju u tvoj bračni život, nego svaki problem pokušaj riješiti sam, shodno svojim mogućnostima.
24-    Nemoj žuriti sa ispravljanjem pogrešaka svoga saputnika, jer postoje određene navike za čije je promjene potrebno mnogo vremena.
25-    Brak treba prihvatiti sa svim odgovornostima koje sa sobom nosi, potpuno smirena srca i sa zadovoljstvom duše.
26-    Pokušaj ostaviti sve ono što vodi ka razilaženju u bračnoj zajednici.
27-     Pomaži svojoj supruzi u svakodnevnim poslovima, tako ćete se još više zbližiti.
28-    Pruži svojoj supruzi priliku da slobodno iskaže svoja osjećanja, i ne ismijavaj njene sposobnosti.
29-    Materijalna prava se moraju poštivati i ne smiju se olahko shvaćati, jer su ona glavni razlog razilaženja među supružnicima.
30-    Čuvaj se prijateljica koje se upliću u tvoj privatni život pod plaštom savjetovanja i usmjeravanja.
31-    Dokaži svome mužu da je on prava osoba, pokaži da si njime ponosna i zadovoljna njegovom ličnošću.
32-    Postavi sebi sljedeća pitanja kako bi spoznao/la vrijednosti svoga bračnog druga i kako biste na taj uspješno riješili svoje probleme:
–    Šta je to što plijeni srce svakog od vas kod njegovog bračnog druga?
–    Koje su to aktivnosti u kojima osjećate posebno zadovoljstvo?
–    Šta radi svako od vas kako bi privukao pažnju svoga supružnika?
–    Šta očekuješ od voljene osobe kako bi osjetio da te zaista voli?
–    Koji su vam zajednički snovi u budućnosti?
33-    Prilikom međusobnih svađa, čuvaj se da ne koristiš riječi koje će rasrditi tvoga muža.
34-    Razmjenjujte poklone… voljet ćete se… neka to bude životni moto u svim odgovarajućim prilikama (veselje i sreća).
35-    Pametna je ona supruga koja odabere odgovarajuće vrijeme kako bi od svoga muža zatražila ono što je potrebno njoj i njenoj djeci, isto tako treba odabrati odgovarajuće vrijeme kako bi ukazala na neke od propusta svoga muža, ali u većini slučajeva to nije odgovarajuće vrijeme… stoga, razmisli više puta.
36-    Ne zapostavljaj ženu… ne zapostavljaj muža… dogovaranje je bitna stvar u bračnoj zajednici… svaki od supružnika treba da osjeća da je bitan u planiranju života i da nije zapostavljen.
37-    Ne bježi iz kuće kada se pojave problemi, jer bježanje od problema nije rješenje, ne smeta da se čovjek malo smiri, a zatim vrati na rješavanje problema.
38-    Ne gušiti svoga muža mnoštvom pitanja koja se ne tiču tebe i ne pokušavaj doći do njegovih tajni koje ti ne želi otkriti, u tom slučaju muž će napustiti kuću i otići na neko drugo mjesto kako bi se odmorio!
39-    Ako si od onih žena koje su zaposlene, ne zaboravi da je kuća za tebe najveća obaveza, te pokušaj da uskladiš porodične i poslovne obaveze.
40-    Ne uzrujavaj se kada ti u goste dođe muževa rodbina, nego ih lijepo dočekaj i ugosti, jer ako tako postupiš, muž će to primijetiti i cijenit će tvoj trud.
41-    Lijepo se odnosi prema svekrvi i oslovljavaj je najljepšim imenima koje voli, shodno običajima, i nemoj se sa njom svađati, u njenom prisustvu spominji svoga muža samo po dobru.
42-    Konstantno razilaženje u mišljenju vodi ka razilaženju srca, nekada podrži mišljenje svoga muža iako se ne slažeš s njim… pokoravaj se mužu u onome što je dobro.
43-    Smiraj koji je mužu potreban u kući možeš postići tako što ćeš smiriti djecu, dajući im da se igraju sklapanjem kockica, crtanjem itd.
44-    Djeca su tvoja velika blagodat, zato nemoj ih učiniti nesrećom zapostavljajući njihov odgoj… neka ti ona budu preča od svega.
45-    Budi pomagač svome mužu u ibadetu… traži onaj svijet onako kao što tražiš dunjaluk.
46-    Rasipništvo narušava bračni život, uništava Allahove blagodati, a Allah ne voli rasipnike.
47-    Imati sretan brak ne znači imati život bez problema, naprotiv to znači sposobnost rješavanja tih problema, kako ne bi utjecali na vezu između tebe i tvoga muža.
48-    Dobro pazi da se ne svađaš sa mužem u prisustvu djece, nemoj dizati svoj glas kada su oni tu, jer djeca prvo uče iz primjera i oponašanja, zatim svi problemi se urezuju u njihovu svijest, što može imati loše posljedice po dijete.
49-    Čitaj o razvoju i odnosu  prema djeci, kako bi se prema njima odnosila što bolje, ostavljajući ono što može loše utjecati na njihov razvoj.
50-    Nemoj dopustiti bilo kome da se miješa u tvoj bračni život… nemoj svoje tajne kazivati rodbini niti prijateljima.  

Prvi put objavljeno: ponedjeljak, 09 Ožujak 2009 08:39

X